Mitä tarkoittaa doulan synnytyspäivystys?
Doulapalvelupaketteihin kuuluu yleensä synnytyspäivystys. Yleisimmin päivystys alkaa kun raskaus on täysiaikainen ja on todennäköistä, että vauva syntyy pian. Raskausviikko 38+0 lienee yleisin synnytyspäivystyksen aloitusajankohta. Tästä voi kuitenkin neuvotella, jos toivot lyhempää tai pidempää päivystysaikaa.
Mitä synnytyspäivystys sitten tarkoittaa?
Perheelle, jonka synnytystä doulana päivystän, se tarkoittaa sitä, että olen on ympärivuorokauden tavoitettavissa. Kun synnyttäjän keho ja mieli näyttävät merkkejä lähestyvästä synnytyksestä tai synnytys käynnistyy, minuun saa yhteyden. Mikäli synnytys on käynnistynyt, olen teidän tukena ja luona sopimuksessa sovituin ehdoin. Te saatte sitä palvelua ja tukea, jota olette toivoneet.
Kun minä doulana päivystän, se tarkoittaa sitä, että on jatkuvasti saatavilla ja valmiina lähtemään synnytykseen. Puhelin on läsnä ja äänet päällä yötä päivää 24/7. Itse säädän puhelimen asetukset niin, että yö- ja lepoaikaan tulevat läpi vain doulaperheen yhteydenotot ja ympäri vuorokauden myös älykelloni hälyyttää puhelimeen tulevista puheluista ja viesteistä. Jos olen hetken tavoittamattomissa, esim. suihkussa tai lääkärin vastaanotolla, ensimmäinen asia, jonka vapauduttuani teen, on puhelimen tarkistaminen. Doulakassi on pakattuna ja etäisyydellä, josta se on helppo napata mukaan.
Päivystys tarkoittaa myös sitä, että kaikki omat menot on synnytysvarauksella, on sitten kyse sukujuhlista tai yhteisestä iltakävelystä ystävän kanssa. Jos muu perhe lähtee reissuun, minä jään kotiin tai muuten varmistan, että olen tarvittaessa sopimuksen mukaisesti paikalla synnytyksessä. Mökkireissut, juhlat, koulutukset ja tapahtumat ovat varmasti jokaiselta päivystävältä doulalta mennyt joskus ohi.
Koska synnytyksen alkamista ja kestoa ei voi tietää, on omia voimavaroja hankala säädellä sen mukaan, miten niitä tarvitaan. Pitäisi siis olla parhaimmillaan ja hyvin levännyt koko ajan. Tämähän ei tietenkään ole mahdollista, mutta jotain sen eteen voi tehdä. Itse suosin päivystysaikana levon ja palautumisen priorisointia, jotta olen parhaassa mahdollisessa työkunnossa juuri sillä hetkellä. Varsinkin flunssakauden aikana tapahtuvassa synnytyspäivystyksessä koen myös jonkinlaista painetta pysyä terveenä, jotta osallistuminen synnytykseen on mahdollista ja ennen kaikkea turvallista.
Yleensä doulat tekevät myös muita töitä doulauksen ohella. Työstä, sen luonteesta ja mahdollisen työnantajan kanssa tehdystä sopimuksesta riippuen työt täytyy järjestellä uudestaan, ehkä siirtää sovittuja tapaamisia tai hankkia itselleen sijainen, mikäli duola lähtee synnytykseen.
Synnytyspäivystys ei ole vain minun ja asiakasperheen asia, vaan sillä on vaikutusta myös omaan perheeseeni. Vaikka päivystysajalle ei olisikaan sovittuna perheen yhteisiä menoja, on arki jollain tasolla kuitenkin arvaamatonta ja moneen arjen kiemuraan täytyy olla varasuunnitelma. Kuka hakee lapsen päiväkodista, kuka vie koululaisen harrastukseen, kuka osallistuu vanhempainiltaan, kuka hoitaa kauppareissun, kuka ottaa yhteyttä opettajaan, JOS olen lähtenyt synnytykseen? Kun synnytys käynnistyy, en voi myöskään luvata, että palaan kotiin kahdeksan, kymmenen tai edes kahdenkymmenenneljän tunnin päästä. Synnytyksessä olen juuri niin kauan kuin minua tarvitaan. Synnytyspäivystys on siis koko perheen ja vähän lähiverkostonkin asia.
Itse teen päivystysaikana myös vyöhyketerapiahoitoja ja muita töitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös niiden aikana olen tavoittavissa, jos doulaperhe minua kaipaa. Vyöhyketerapiaan tulevalle tämä ei välttämättä näyttäydy mitenkään, mutta saattaa olla, että hoidon aikana käyn puhumassa nopean puhelun ja palaan takaisin. Tästä luonnollisesti informoin asiakasta. Vyöhyketerapiahoidon pyrin aina saattamaan loppuun asti ja yhtälailla vaalin asiakkaan rauhaa ja rentoutumista, kuten muulloinkin. On myös mahdollista, että jo sovittua aikaa joudutaan siirtämään. Tästäkin olen aina etukäteen yhteydessä ja viimeistään sitten kun synnytys on ohi ja uusi elämä saateltu maailmaan, sovimme uuden ajan.
Synnytyspäivystys on siis varsin moniulotteista ja moneen ihmiseen vaikuttavaa. Toiset doulat kokevat sen stressaavana ja toiset taas vähemmän. Itse ajattelen, että päivystäminen on osa doulan työtä, enkä koe sitä erityisen kuormittavana. Toisaalta taas pidän tärkeänä, että päivystysten välissä on myös aikoja, jolloin ei tarvitse jatkuvasti olla valmiudessa ja parhaimmillaan. Luotan myös siihen, että asiat saa kyllä järjestymään siinä vaiheessa synnytykseen lähden. Synnytyspäivystys vaatii sopeutumista ja järjestelyjä, jotka eivät olisi mahdollisia ilman ymmärtäväistä ja tukevaa lähiverkostoa. Tästä kaikki kunnia ja kiitos puolisolleni, joka ottaa haltuun meidän perheen arjen pyörittämisen kun itse lähden työhön, jolla ei ole aikatauluja! Kiitos myös vyöhyketerapia-asiakkaille, jotka ymmärtävät, että joskus suunnitelmiin voi tulla muutoksia nopeallakin aikataululla. Valtavan iso kiitos teille doulaperheeni, että saan päivystää juuri teidän synnytystä, olla apuna, tukena ja todistamassa kun teidän perhe täydentyy uudella jäsenellä! Tämä on unelmani, jonka kaikki te mahdollistatte ja jota minä saan elää todeksi!