Kuka Jenni on?
Moi, kiva kun olet täällä!
Mä olen Jenni Torvinen, reilu nelikymppinen perheenäiti Keski-Uudeltamaalta, pieneltä ja kauniilta Kellokosken kylältä. Perheeseeni kuuluvat puoliso, kolme lasta ja joskus tulevaisuudessa vielä koira. Sen lisäksi, että olen äiti, olen myös vaimo, tytär, sisko, ystävä, sosiaalialan ammattilainen, innostuja, höpöttäjä ja intohimoinen makrameen solmija. Vaikutun uuden elämän synnystä, kehon kyvystä luoda, kantaa ja synnyttää uutta elämää. Kuljen perheiden puolella. Nyt toteutan pitkäaikaista haavettani ja olen opiskellut Doula-akatemiassa sertifioiduksi doulaksi. Lisäksi olen äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutti, imetysohjaaja (WHO), äänimaljahoitaja ja sointukylpyohjaaja. Teen sydämeni työtä ja työskentelen täyspäiväisenä yrittäjänä näiden aiheiden ympärillä.
Miksi doulaksi?
Doulan työ oli haaveeni pitkään ja viimein vuosien päihkäilyn jälkeen uskaltauduin lähteä toteuttamaan unelmaani. Miksi doulaksi? Siihen en osaa antaa lyhyttä vastausta, mutta syntymä on kiehtonut jollain tavalla aina. Omilla raskausajoilla, synnytyksillä ja lapsivuodeajoilla on ollut tähän merkittävä vaikutus. Oma polkuni vanhemmaksi ei ole ollut itsestäänselvyys. Siihen on liittynyt paljon epävarmuutta, kipua ja menetyksiä, mutta myös valtavasti iloa, rakkautta, voimaa ja luottamusta. Koen, että vauvan saapuminen perheeseen on hyvin merkityksellinen tapahtuma, joka voi muun muassa hämmentää. Tämän ja niiden tuhansien tunteiden kanssa ei kenenkään pitäisi jäädä yksin ja tässä toivon voivani doulana ja vyöhyketerapeuttina olla tukena ja apuna sinulle ja teille, jotta teidän yhteisestä alusta tulee lempeä ja rento. Tällöin saan tehdä työtä, jolla on merkitys ja sieluni hykertelee onnesta.
Olen lapsuuteni ja nuoruuteni asunut ja elänyt eläinten kanssa. Kotona meillä oli kissoja ja koiria, kaiken vapaa-ajan vietin tallilla hevosten kanssa ja naapurissa oli lehmiä ja kanoja. Eläinten synnytyksissä olen ollut mukana lukuisia kertoja ja niistäkin voisin kertoa monta tarinaa. Tarinoiden sijaan uskon, että meillä ihmisillä on eläimiltä paljon opittavaa synnytysten suhteen. Eläinten lisäksi olen kasvanut kolmen pikkusiskon kanssa ja myös heidän syntymät, pikkuvauva-ajat ja imetysmaratonit muistan.
Arvot, toiveet ja tavoite
Elämässä tulee eteen haasteita, se lienee välttämätöntä, mutta niiden kanssa ei tarvitse ja kannata jäädä yksin. Vauvan saapuminen perheeseen haastaa monella tavalla. Se on iso muutos vanhemmille, mahdollisille isosisaruksille ja muulle lähipiirille. Kun vauva, uusi elämä, syntyy, syntyy myös vanhemmat, isosisarukset, isovanhemmat. Vaikka muutos on odotettu, se ei aina tarkoita, että se olisi helppo. Toiveenani on, että jokainen perhe ja perheenjäsen voisivat hyvin. Että jokainen perhe löytäisi oman tavan toimia ja luottaisi siihen.
Minua kiehtoo kovasti ihmisen lajityypillinen käyttäytyminen ja luonnollisuuden arvostaminen. Tämä ei tarkoita, että arvottaisin synnytykset, joissa ei käytetä lääkkeitä, korkeammalle kuin muut. Eikä se tarkoita, että länsimainen lääketiede olisi mielestäni paha asia. Se tarkoittaa kohdallani sitä, miten vallitsevassa tilanteessa voimme vahvistaa sitä, mikä meille on luonnollista tapaa käyttäytyä ja reagoida, miten voimme tukea kehoa ja mieltä toimimaan siten kun se on luotu toimimaan.
Kaiken työskentelyni lähtökohtana on luottamus. Se, että sinä voit luottaa itseesi, kehoosi, vauvaan, luontoon, prosessiin ja ympärillä oleviin ihmisiin, on sitten kyse odotusajasta, synnytyksestä tai arjesta lapsen kanssa. Minä halua olla sinun luottamuksen arvoinen. Luottamus luo turvallisuutta ja turvallisuus saa sinut voimaan hyvin ja toimimaan optimaalisesti.
Pyrin kohtaamaan jokaisen ihmisen ilman ennakkoajatuksia, normeista vapaana ja avoimena. Yhdenvertaisuus, traumatietoisuus ja tasapuolisuus määrittelevät niin ikään työskentelyäni. Haluan auttaa sinua löytämään ja ottamaan käyttöön sen voiman ja viisauden, joka sinussa on. Minun kanssa ei tarvitse mahtua muottiin tai kasvaa käyrien mukaan. Moninaisuus on valtava rikkaus.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
Tähän ei anna vastausta doulan, vyöhyketerapeutin eikä sosionomin koulutus, joten se on määriteltävä itse. Haaveeni on palvella vauvaa odottavia perheitä, synnyttäjiä ja lapsivuodeaikaa eläviä mahdollisimman laajasti ja joustavasti. Toivon voivani kouluttautua ja oppia lisää ihmisen kehosta, kehon ja mielen yhteydestä, imettämisestä. Mielelläni kuulen myös sinun ja teidän tarpeista, joten ole yhteydessä, jos mielessä on jotain. Osaan myös ohjata sinua muiden ammattilaisten osaaviin käsiin, jos omat taidot eivät riitä.
Koulutukset
Olen kouluttautunut ja käynyt erilaisia lyhyempiä kursseja sekä kerännyt laajalti työkokemusta. En kuitenkaan ajattele, että olisin valmis doulana, vyöhyketerapeuttina tai sosiaalialan osaajana. Oppimista tapahtuu läpi elämän ja se on hienoa. Minulla on varmasti paljon opittavaa sinultakin!
sosionomi (AMK), Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2006
verkostokonsultti, THL, 2018
perhearviointi, Suomen mielenterveysseura, 2018
homeopatia synnytyksessä, homeopaatti Marika Rita, 2022
synnytyksen käynnistäminen akupunktion avulla, SuperFiilis, 2022
sertifioitu doula, Doula-akatemia, vuosikurssi 2022-2023
imetysohjaaja (WHO) Lapin hyvinvointialue 2024
äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutti, Vauvahoivaklinikka, 2023-2024
äänimaljahoitaja ja sointukylpyohjaaja, Enkelikartano, 2024
modernin aromaterapian perusteet, Jenna Rohtomieli, 2025

Kirjoitan blogia Rakas doulapäiväkirja, jossa avaan tarkemmin ja jopa henkilökohtaisesti omaa polkuani vanhemmaksi ja doulaksi. Lisäksi kirjoitan omia kokemuksia ja oivalluksia doulaoppinnoista, doulan työstä, raskaudesta, synnytyksestä, lapsivuodeajasta, imetyksestä jne. Sieltä pääset tutustumaan ajatuksiini. Minä mielellään tutustuisin sinuun ja teihin kasvotusten.
Minä ja mun jengit
Kuulun Uudenmaan doulat-ryhmään, joka on koulutettujen doulien ja doulaopiskelijoiden ryhmä. Ryhmän on vuonna 2021 perustanut doulat Anu Murto ja Milla Laatikainen. Anun ohella minä ja doula Laila Nousiainen olemme ryhmän vetovastuussa.
Ryhmäläisinä toimimme toistemme kollegiaalisena tukena ja toimimme toisillemme varadoulina. Jos siis estyn saapumasta synnytykseesi, voit saada varadoulaksi jonkun Uudenmaan doulien jäsenistä, etkä jää ilman tukea. Lisäksi ryhmän laaja ja monipuolinen osaaminen on käytössäni konsultaation muodossa.
Uudenmaan doulien asiakasperheille on tarjolla alennuksia erilaisista palveluista, aina valokuvauksesta kehohoitoihin ja terapiasta kantovälineopastukseen.
Oletko koulutettu doula tai doulapiskelija ja kaipaat doulayhteisöä ympärillesi? Toimitko doulana sairaala- tai kotisynnytyksissä Uudenmaan alueella? Oletko kiinnostunut liittymään meidän porukkaan? Ole yhteydessä joko suoraan minuun tai laita sähköpostia uudenmaandoulat@gmail.com niin jutellaan asiasta. Otamme mielellämme porukkaan uusia jäseniä.
Olen Suomen Doulat ry:n jäsen ja olen sitoutunut noudattamaan yhdistyksen määrittelemää doulan toimenkuvaa. Kuulun myös Suomen äitiys- ja vauvavyöhyketerapeutit - yhdistykseen. Tiesitkö, ettei doulan, eikä vyöhyketerapeutin ammattinimikkeet ole suojattuja, joten kuka tahansa voi käyttää itsestään näitä titteleitä? Ammattilaista valitessa kannattaakin selvittää hänen opiskeleman koulutuksen laajuus.